Assalamualaikum
Hello gadis2 moden dan aunties yang pentingkan kesejahteraan level kolestrol masing2, anda tidak silap memilih resepi kali ini. Ini pilihan terbaik untuk menikmati puding caramel tanpa ragu. Tanpa anasir2 seperti -
'berapa biji telur lah depa pakai buat puding caramel nih?'
*renung tummy*
'sedapnye puding caramel ni tapi macam sedih sebab takboleh makan more than 1 slice, gila tinggi kolestrol!'
*lihat peha*
Senyum senget sikit ladies ! :-*
HAHA
Jangan risau, resepi ni tak guna telur walau sebijik pun. Tak tipu aihh. Meh jenguk resepi ni. Copypaste dari cik epal.
Bahan-bahan caramel :
4 senduk gula
1/2 cawan air
Jangan risau, resepi ni tak guna telur walau sebijik pun. Tak tipu aihh. Meh jenguk resepi ni. Copypaste dari cik epal.
Bahan-bahan caramel :
4 senduk gula
1/2 cawan air
Cara-cara buat caramel :
Dalam periuk kecil, cairkan gula di atas api perlahan. Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga semua larut. Kacau selalu dan tunggu sehingga bertukar warna sedikit kuning (jangan tunggu sampai brown-kalau dah brown nanti pahit). Tutup api. Curahkan dalam bekas puding anda. Biar sejuk.
Dalam periuk kecil, cairkan gula di atas api perlahan. Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga semua larut. Kacau selalu dan tunggu sehingga bertukar warna sedikit kuning (jangan tunggu sampai brown-kalau dah brown nanti pahit). Tutup api. Curahkan dalam bekas puding anda. Biar sejuk.
Bahan-bahan puding :
1 tin susu cair
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung custard
1 sudu kecil esen vanilla
3 1/2 cawan air
1 bungkus serbuk agar2 segera (neutral-tanpa warna) - 10g
Cara-cara buat puding :
1. Masukkan tepung custard dan tepung jagung dalam mangkuk, tambah sedikit air (separuh dari yg 3 1/2 tu pun ok) dan kacau sehingga semua larut. Tapis.
2. Dalam periuk, masukkan (1), serbuk agar-agar dan air. Hidupkan api perlahan, dan kacau sehingga mendidih. Masa ni penting untuk kacau setiap masa untuk elak berketul2.
2. Dalam periuk, masukkan (1), serbuk agar-agar dan air. Hidupkan api perlahan, dan kacau sehingga mendidih. Masa ni penting untuk kacau setiap masa untuk elak berketul2.
3. Masukkan susu cair, susu pekat dan esen vanila. Kacau rata selama 5 minit, tutup api.
4. Tapis dan curahkan kedalam bekas yang dah ada caramel tadi.
4. Tapis dan curahkan kedalam bekas yang dah ada caramel tadi.
5. Sejukkan sedikit, masukkan dalam peti semalaman atau sekurang-kurangnya 5 jam. Boom !
Puding caramel sihat siap ! Boleh makan tanpa sukatan. Mihs
Adunan ni boleh dapat lebih kurang 2 mangkuk berdiameter 15cm.
Now, apa lagi ? Boleh lah buat lepas sahur, sedia untuk dimakan untuk berbuka besok.
Thanks for reading :-)
Selamat berpuasa.
(Azrina Luvpinkja)
No comments:
Post a Comment